Intelligens otthon tervezés és kivitelezés

Hogyan válik egy otthon intelligensé?

Még pár éve az intelligens otthon csak egy álom volt, egy utópisztikus lehetőség, ami egyszer majd talán megvalósul. Jó húsz éve, gyerekkoromban láttam egy filmet, szégyellem, de nem emlékszem a címére. Mellékszálként szerepelt benne egy tudós, aki tervezett magának egy intelligens házat. Akkor még nem létezett ez a kifejezés, de a lényeg ez volt. A tudós a ház rendszereit be tudta programozni a saját szokásai szerint. Bár a film vígjáték volta miatt ennek nem lett jó vége, a ház zsarnok feleségként kezdett el viselkedni. Például, amikor a tudós nem ért haza az általa kért nyolc órás vacsoramelegítésre, a ház megsértődött és másnap nem engedte ki az ajtón. Ez a valóságban nem történhet meg, de akkor még nem ismerték az okos házat, viszont az emberek képzeletét már akkor is foglalkoztatta egy olyan otthon, ami hozzánk alkalmazkodik.

Első lépés az intelligens otthon felé

A legegyszerűbb az okos ház megtervezése és kivitelezése, ha már az építés kezdetén tisztában van mindenki azzal, hogy a ház egy smart house lesz. Sajnos nem lehet csak erre építeni, hiszen a teljesen automatizált otthonok csak pár éve jelentek meg és a legtöbb lakás ennél régebbi. Ma már lehetőség van arra is, hogy lakott, már használatba vett ingatlanokat tegyünk intelligensé. Szerencsére a legújabb innovációknak ez a folyamat nem feltétlenül fog együtt járni bontási munkákkal és az ezzel járó porral és zajjal.

Az intelligens otthon kialakításának lépései

Első lépés

Egy intelligens otthon kialakításának első lépése a tervezése. Ezt a szakaszt úgy is lehet mondani, hogy az álmok és a realitás találkozása. Ugyanis ekkor te elmondod, hogy mit szeretnél, milyen elképzeléseid vannak az okos házról, mi pedig ezeket összevetjük a szakmai szempontokkal valamint javaslatokat teszünk olyan funkciókra, esetleg extrákra, amelyekre esetleg nem gondoltál, de hasznos lehet. Abban teljesen biztos lehetsz, hogyha valami megoldható, azt mi meg fogjuk oldani.

Mi történik ezután?

A megegyezést követően kidolgozzuk a pontos terveket. Árajánlatot is ekkor tudunk adni. Ha neked megfelel a terv és az általunk meghatározott költségek, akkor szerződést kötünk.

Utolsó lépés

Ezek után nem marad más, mint a tervek kivitelezése. A legutolsó és leglátványosabb lépés ebben a folyamatban a programozás, amikor a rendszer elkezd működni. Ekkor fogjuk beprogramozni az utasításaidat az okos otthon irányítórendszerébe.

Kiknek lehet hasznos az okos otthon?
Kiknek érdeke egy intelligens otthon realizálása, milyen jellegű épületek
számára hasznos az, ha okos otthonná válnak?
Mit érdemes automatizálni?

Irodaépületek

Ezzel a módszerrel rengeteg energiát meg tudsz spórolni. Ez nemcsak nagyon költséghatékony, hanem azt is elmondhatjátok, hogy zöld irodában dolgozunk. Ráadásul munkahelyed biztonsága is megnő.

lakóépületek, lakóházak

Házadat akár több száz kilométerrel egy gombnyomásra irányíthatod, meggyőződhetsz róla, hogy otthon minden rendben van. És igen, itt is lehet spórolni, csökkenteni a rezsit.

Termelő egységek

Ha egy irodában százezres évi megtakarítás érhető el egy automata épület segítségével, akkor mi történhet egy gyár energiaköltségeivel? Ezen felül még az intelligens épület segít minimalizálni a munkahelyi balesetek számát.

szociális otthonok

Az idős embereknek több gondoskodásra és odafigyelésre van szüksége. Az okos otthon ezt biztosítja. Az egyébként is elfoglalt gondozónőknek nem kell mindenre odafigyelni, hiszen az automata rendszer lekapcsolja az égve hagyott villanyokat, elzárja a csöpögő csapokat.

hotelek, éttermek

A költséghatékonyságon túl egy okos szálloda még bevételt is tud növelni. Ugyanis a legtöbb turista szereti a különleges szállásokat. Egy teljesen automatizált hotel pedig igencsak érdekes.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!