Mi az az épületautomatika?

Az erőforrások költséghatékony és összehangolt felhasználása: épületautomatika

A technika fejlődésének köszönhetően ma már olyan funkciókkal tudjuk felruházni épületeinket, amellyel növeljük komfortérzetünket és egyszerűsítjük mindennapi teendőinket. Az épületautomatika több okból is előnyös: optimalizálja az energiafelhasználást, egyszerűsíti az épület működését, csökkenti a költségeket és megfelel a jelenlegi és jövőbeni igényeknek.

Az épületautomatizálás morális hozadéka

Az épületautomatika jelentősen csökkenti céged ökológiai lábnyomát. A mérőrendszerek kiszűrik azt a pontot, ahol a legtöbb energia elfolyik, ahová oda kell figyelni. Sőt nem is mindig kell odafigyelni. Valószínűleg veled is megesett már, hogy égve hagytad a villanyt vagy elfelejtetted lekapcsolni a rádiót. Az automata épület ezt megteszi helyetted. Neked mindössze azt kell beállítanod, hogy a rendszer kapcsoljon le mindent, amikor a jelenlét érzékelők észlelik azt, hogy mindenki távozott a helyiségből. Ez egy nagyon komoly lépés afelé, hogy elmondhassad, hogy munkahelyed környezetbarát, hiszen az épület automatika óvja a Föld energiáit.

Nemcsak szimpatikusabbá,
hanem gazdagabbá is tesz az épületautomatika

Igen, ez így van. Az épületautomatika jelentősen lecsökkenti az üzemeltetési költségeket. Ezzel egy termelő cég esetén hatalmas összegeket lehet megspórolni, de az irodaépületek is jól járhatnak. Sajnos a cégek költségvetését nagyon megnöveli az, ha a dolgozók néha hanyagok. (És néha tényleg mindenki hanyag.) De az iroda automatika megoldja ezt a problémát. Becsukja a téli időben nyitva maradt ablakot, elzárja a csöpögő csapot és lekapcsolja a kiürült irodában felkapcsolva maradt rádiót, világítást. Ezek egyenként apró tételek, de összeadva őket már egy komoly összeg jöhet ki.

Egy intelligens iroda akár egy okostelefonról is irányítható, így vezérelhetőek a benne található rendszerek.

Az okos iroda világítása egy külön téma, hiszen itt nem csak arról van szó, hogy energiatakarékos égőt használsz, amit majd távolról is tudsz irányítani vagy pedig megadott jelzésre fel vagy le kapcsol. Ez lehet egy komplex rendszer, aminek fény és mozgásérzékelői kialakítanak egy olyan rendszert, ami képes jelentősen csökkenteni a villanyszámlát.

És még mit óv az automata épület?

Az épületautomatika biztonságossá teszi a termelési folyamatokat és az irodákat is. Sajnos megesett már, hogy egy munkahelyi baleset emberi mulasztás miatt következett be. Ezt nagyon nehéz elkerülni, hiszen mindenki hibázik néha. De nem az automata épület. Ha ez a rendszer felügyeli a gyártási folyamatokat, jelez tűz vagy egyéb vészhelyzet esetén, akkor mindenki teljes biztonságban érezheti magát.

Egy irodahelyiség vagy gyártási terület biztonságát az illetéktelen, rossz szándékú behatolóktól is félteni lehet. Ez egy viszonylag szélsőséges eset, de sajnos megtörténhet, így jobb felkészülni rá. A smart office-hoz tartozó biztonsági jelzőrendszer azonnal jelez, ha valaki nem tiszta szándékkal lép be a cégedhez. Ráadásul a kamerák rögzítik is a betolakodót.

Az épület automatika segítségével akár távolról is irányíthatod céged összes elektromos rendszerét vagy akár előre be is programozhatod azok működési jellemzőit.

Kérdése van? Kérdezze szakértőnket!