Okos otthon: A környezetvédelem a jövőben!

Védi a környezetet az okos otthon!

Az okos otthon a legjobb megoldás arra, ha környezettudatosan akarod házadat vagy lakásodat megépíteni, berendezni. Az okos ház fogalma egy automata, tanítható rendszert jelent, ami szabályozza házadat, irodádat, üzletedet. Ez a rendszer képes érzékelni mindent, ami nálad történt és  ennek megfelelően reagál rá. A „megfelelő” szó alatt azt értem, hogy a rendszer úgy fog cselekedni, ahogy Te beállítod, amilyen parancsot adsz neki.

Környezetbarát és pénztárcakímélő

Egy okos otthon kiépítése elsőre költségesnek tűnik, viszont az intelligens vezérlésnek köszönhetően komoly megtakarítást érhetünk el, tehát ezekkel az épületekkel bizony nem kevés pénzt spórolhatunk meg. Az intelligens épületek automatikusan alkalmazkodnak az időjáráshoz, felhasználják a nap energiáját az épület felmelegítéséhez és melegen tartásához, a redőnyök a programozás szerint automatikusan záródnak, hogy kihasználják hőszigetelő tulajdonságukat, így csökkenthető a nyílászárók általi hőveszteség, nyáron pedig árnyékoló tulajdonságuk révén szükségtelenné válnak a különböző klímaberendezések. Az intelligens épületek külső érzékelőkkel vannak ellátva, melyeknek köszönhetően a ház automatikusan reagál a körülményekre. Vihar esetén például bezárja az ablakokat és visszahúzza a napellenzőket.

Az okos otthon tökéletesen alkalmas az energia redukálásra, amivel akar nagy mértékben csökkentheted ökológiai lábnyomodat.

Az okos ház mérőrendszere

Az okos otthon rendszere mindent le tud mérni, ami a házon belül zajlik, így gyerekjáték neki nyomon követni azt, hogy mennyi energiát fogyasztasz, mik azok a pontok, ahol feleslegesen „folyik el” a meleg, a víz vagy a villamos energia. A mérési módszernek két előnye is van. Az egyik a már említett környezettudatosság a másik pedig a rezsi csökkentése, ami költséghatékonyabbá teszi az otthonod működését.

A pontos számok egyértelműen mutatják, hol mennyi energiát fogyasztasz. A legelső találkozás ezzel a kimutatással akár sokkoló is lehet, de fontos tudni, hogy mikor miből mennyit használsz. A magyar elszámolási rendszer sajnos nem mutat napra kész kimutatásokat, hanem évi vagy havi szinten értesülsz fogyasztásodról. Az okos otthon ennél sokkal részletesebben tájékoztat téged mivel a mérés és a rögzített adatok állandóan mentve vannak és így bármikor vissza tudod nézni vagy elemezni. Ha valamit pazarolsz, azt garantáltan meg fogod tudni, az intelligens ház biztosan nem hallgat el előled semmit sem. Fontos tudni, hogy a rendszer segítségével otthonodban akár évi százezres nagyságú megtakarítást is véghez vihetsz, munkahelyeden pedig ennek akár a sokszorosát is.

Az okos otthon jelzi problémát,
mi van még hátra?

Ha az intelligens ház jelzi a problémát, akkor a következő lépés az, hogy megtaláld a megoldást. A mérőrendszerek jelzik a fogyasztás nagyságát és idejét.  Így megtudod, hogy melyek azok a kritikus pontok, ahol feleslegesen fogyasztasz.

Az okos otthon tanulja a környezetvédelmet

Az intelligens otthon nemcsak jelzi a problémát, kimutatásokat készít, amiből te megtudod, hogy mit kell tenned az energiacsökkentéshez, tanítható is, hogy maga is lelkes környezetvédő legyen, az okos otthon kifejezés mellé kiérdemelje a zöld otthon jelzőt is. Ugyanis az intelligens ház megtanítható arra, hogy környezettudatosan viselkedjen. Sokan elfelejtik lekapcsolni a szobában a villanyt, a televíziót vagy akár a rádiót, amikor elhagyják a helységet. Az okos otthon jelenlét érzékelői észlelik, ha elhagyod a szobát és be lehet programozni, hogy egy ilyen esetben minden elektromos rendszert állítsanak le.

Az okos ház környezettudatos megoldásainak a munkahelyek esetében van még egy nagy előnye. A tudatos vásárlók – akik egyre többen vannak – előszeretettel veszik meg azokat a termékeket, amik gyártói nemcsak a minőségi árukra, hanem a környezetvédelemre is odafigyelnek.

Az okos otthon nem egyszerűen a házépítés jövője, hanem olyan házépítés, ami óvja a jövőt.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!