Okosotthon vagy otthonautomatika?

Mi a különbség?

Okosotthonnak nevezünk minden olyan otthont, amelyben vannak csatlakoztatott eszközök valamilyen protokollon keresztül. Az egymáshoz csatlakoztatott eszközök, amelyeket akár applikációkról is tudunk irányítani már az okosotthon fogalma alá tartoznak, például ha a lámpát be tudjuk kapcsolni a telefonunkról, az már okos. Viszont ha otthonautomatizálás létezik otthonunkban, akkor a rendszerbe tartozó eszközök képesek automatizáltan együttműködni.

Távoli vezérlés
Kezelőfelület

Ismerd meg az intelligens épületek kezelőfelületét!

Megnézem
IC_Zones-100x100
Funkciók

Milyen területek vezérelhetők az okos otthonokban?

Megnézem
IC_leaving-house
Biztonság

Az intelligens otthonok a legbiztonságosabb épületek a világon. Tudd meg miért!

Megnézem

Az okos otthon lényege, hogy a házban van egy központi rendszer, ami mindent vezérel.

Az épületautomatika „központi eleme” a miniszerver, ami elvégzi az összes ház körüli feladatot, az egyszerű árnyékolástól az intelligens helyiségenkénti szabályozásig. A Miniszerver helye az épület villamos elosztójában van, ahol minden irányító- (hagyományos nyomógombok, és kapcsolók, termosztátok és hőmérők, mozgásérzékelők stb.), és irányított eszköz (árnyékolás, világítás, hűtés, fűtés, zene, stb.) csatlakozik.

IC_miniserver

Egy automatizált ház önállóan, a felhasználótól függetlenül működik. A tulajdonos kényelmesen hátradőlhet, mert otthonában a rendszerbe tartozó eszközök a körülményekhez igazodva magukat vezérlik, összehangolva, információkkal ellátva okosan, energiatakarékosan.

Egy okos ház esetén a hangsúly az épületautomatizálás helyett a vezérelhetőségre, a beavatkozási lehetőségekre tolódik.

Okos eszközök nélkül nincs automatizálás, de automatizálás nélkül is hívhatjuk
az összekötött okos eszközeink alapján okosotthonnak otthonunkat.

IC_Optical-Alarm_100x100

“Az okos világítás azt jelenti, hogy a kanapéról tudom kapcsolgatni a telefonomról a villanyokat.”

Hát nem egészen… Az okos világítás egyik funkciója ez is, de ha csak ennyiből állna, nem lenne valami okos a világításunk, mert olyan mintha csak egy plusz távirányítónk lenne a világításhoz is és persze nem kell felkelni a kanapéról.

Az intelligens világítás előnye az automatizálhatóság. A világítást szokásainkhoz igazíthatjuk, így teljesen magától lép majd működésbe, akkor és ott, ahol kell. Tehát amikor belépünk az ajtón egyből felkapcsolódik a világítás sötétedés után. Nem is lenne olyan kényelmes, ha minden alkalommal a telefonunkért kéne nyúlni.

Szenzorok segítségével, komplett rendszerbe kötve számos új lehetőség nyílik meg előttünk, mint a fogadófény, éjszakai fény, vagy a jelenlét szimulálása. A telefonunkra csak akkor van szükség, ha az előre beállított programba bele szeretnénk nyúlni, vagy távolról ellenőrizni szeretnénk, hogy minden rendben van-e.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!