LED világítás kisokos

Mi az a LED?

A LED világítás a jelen technológiája. Sokak szerint a legtöbb ma ismert hagyományos izzót hamarosan felcserélik majd a LED-es megoldások, ehhez elég csak megnézni a legalapvetőbb előnyöket, amelyekkel a LED világítás rendelkezik a hagyományos izzókkal szemben. Mára már eljutott odáig a LED technológia, hogy gazdaságosan, már lakossági felhasználóként is megéri a teljes lakás világítását is LED-ekre cserélni. 

A LED szó az angol Light Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik.

 

A LED világítás előnyei

Energia- és
költséghatékonyság

Sokkal alacsonyabb a teljesítményfelvétele, mint bármelyik hagyományos izzónak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanannak a fénymennyiségnek az előállításához egy LED izzó lényegesen kevesebb elektromos áramot fogyaszt el, mint egy hagyományos égő. 

Hosszabb élettartam

A LED-ek élettartama akár 50.000 óra. Nem befolyásolja a ki- és a bekapcsolás, tehát akárhányszor fel- és lekapcsolhatjuk, attól a lámpa nem fog előbb tönkremenni. 

Jobb hatásfok

Természetesebb, élesebb fényt adnak, használatuk pedig sokkal biztonságosabb, hiszen nincs törékeny üvegbúra, ezen felül pedig negyedannyi hőt sem termelnek, mint a hagyományos izzók.

Környezetvédelem

A hagyományos fényforrások jellemzően nagy mennyiségű súlyosan káros anyagot, például higanyt tartalmaznak. A LED ezzel szemben újrahasznosítható, valamint hosszú élettartamának köszönhetően rendkívül alacsony energiafelhasználással jár, amivel csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást.

Vezérlés

 Vezérlőegységek segítségével a LED-ek könnyedén szabályozhatóak, változtathatjuk a fényerőt (dimmelés), színhőmérsékletet, színt, sőt egyes esetekben még külön színjáték programok, különböző világítási effektek alkalmazására is lehetőségünk van.

Fény, azonnal

Bekapcsolási idejük pedig elképesztően gyors, mintegy 100 nanomásodperc, ami azt jelenti, hogy a felkapcsolás után azonnal világos van, és nem kell várni arra, hogy a fény felgyulladjon.

A LED, illetve a hagyományos izzó működése között egy hatalmas különbség van. Ha például megnézünk egy villanykörtét, az a teljes felületén világít, vagyis 360 fokban képes fényt kibocsátani, ellenben a LED fényforrások mindig pontfények, avagy irányítani lehet őket általában 60-120 fokos szögben.

Alapfogalmak

Fényáram

A fényáram a láthatóság szerint értékel fényteljesítmény, amelyet egy fényforrás a tér minden irányába sugároz. Mértékegysége: 1 lumen (lm). Tulajdonképpen a lumen határozza meg, hogy  mennyire fényes egy lámpa .

Fényerősség

A fényáram egy adott irányba (térszögbe) kisugárzott része. A fénysugár intenzitását határozza meg. Mértékegysége: 1 candela (cd)

Színhőmérséklet

A fényforrások által sugárzott fény erőssége mellett annak színe is meghatározó. A mesterséges fényforrások színhőmérséklete 3300K és 5300K között tekinthető semlegesnek, a 3300K-tól kisebb színhőmérséklet melegfényűnek, míg az 5300K felettiek hidegfényűnek számítanak. Mértékegysége: 1 Kelvin (K)

Fényhasznosítás

A fényforrások fontos jellemzője. A fénykeltés hatásfoka. A kibocsátott fényáram és a fényforrás által felvett villamos teljesítmény hányadosa. Mértékegysége: 1 lumen/Watt (lm/W)

Megvilágítás

Az a fényáram mennyiség, amely egy fényforrásból egy általa megvilágított, adott felületre esik. Mértékegysége: 1 lux (lx)
A helyiség megvilágításához 100lx is elég, miközben az asztal megvilágításának célszerű biztosítani a 300lx-ot.

Fénysűrűség

A fénysűrűség az emberi szem által érzékelt világító, vagy megvilágított felület világossága. Mértékegysége: 1 candela/m2 (cd/m2)

A világítás tervezésénél, először mindenképpen gondolkodjunk el, melyik helyiségben milyen tevékenységet szeretnénk végezni és ehhez mekkora fényerőre van szükség. Gyakran fogjuk-e le- és felkapcsolni az égőt, izzót. Egy előszobába, közlekedőkbe általában elég a kisebb fényerő, mint ahogy a tévénézéshez is. A nagyobb fényerőre a konyhában, olvasószobában, íróasztalnál van szükség. Fürdőszobában, wc-ben mindenképpen olyan világítástechnikát alkalmazzunk, amely bírja a gyakori le- és felkapcsolást. A fényerő mellett a fogyasztásra is érdemes odafigyelni, természetesen azzal járunk a legjobban, ha az előbbi magas, az utóbbi alacsony.

Lumen/Watt táblázat

 

A táblázatból jól kalkulálható, ha a megszokott fényerőt szeretnénk elérni LED fényforrással, akkor mekkora teljesítményű LED fényforrást válasszunk. A számok csak átlagos értékek, gyártónként eltérnek.

A vásárlás előtt szintén el kell dönteni, hogy milyen színhőmérsékletet akarunk. Ezt Kelvinben adják meg, és 2700 táján általában a narancssárga színvilág köszön vissza. Minél fentebb megyünk a skálán, annál közelebb kerülünk a természetes fehérhez, majd a hideg fehérhez. Ez utóbbit 5000 Kelvin fölött találjuk meg.

Milyen fehéret használjunk
a különböző helyiségekbe?

Nincs szabály arra vonatkozóan, hogy hova milyen színű fehér fényforrást érdemes elhelyezni.Főleg az emberi szem tűrőképességétől függ ez a dolog. A legáltalánosabb és leggyakoribb választások a következők:

– meleg fehér ( 3000K ): nappali, hálószoba, konyha és minden olyan helyiségben, ahol sok időt töltünk el. Az emberi szem ehhez a színhőmérséklethez van hozzászokva, mert a napsütés is ilyen fényt ad.
– hideg fehér ( 6000K ): raktárak, bolthelységek és nagyobb egységek. Nagyon sok embernek a szemét kifejezetten zavarja a hideg fehér szín, éppen ezért azt ajánljuk, hogy vásárlás előtt minden esetben próbálják ki a két fehér közötti különbséget. 

Foglalat típusok

A LED gyártási technológia elérte azt a fejlettségi szintet, hogy a LED lámpatestek már minden járatos típusú világítótestbe szerelhetőek legyenek. A képen a legjáratosabb foglalat típusok láthatóak.

A fürdőszoba világításának megtervezése – tippek

A fürdőszobai világításnak egész nap alkalmazkodnia kell az aktuális körülményekhez. Fésülködés, fogmosás, sminkelés, borotválkozás, fürdés…minden feladathoz kell a megfelelő megvilágítás.

Mennyezeti lámpák és süllyesztett spotlámpák segítségével megoldható az általános világítás, fali lámpákkal tágasabbá varázsolhatjuk a helyiséget, a tükörvilágításnak pedig az arcra kell vetődnie, hogy minden árnyékot kiiktasson.

A hálószoba világításának megtervezése – tippek

A hálószobában jól megválasztott világításra van szükség a kényelmes és hangulatos környezet megteremtéséhez, hiszen ez nem csak az alvás színtere. A megfelelő világítás kell az olvasáshoz, tévézéshez vagy a reggeli készülődéshez.

A hálószobába leginkább a lágy fények a praktikusak, például a rejtett világítás. A LED fénycsíkokat tehetjük tehetjük a mennyezetre, az ágy mögé, az ágy alá, az éjjeli szekrény polcaira, a szekrénysor aljára-tetejére. Emellett egy fővilágítást is érdemes tenni a helyiségbe és olvasáshoz fali vagy éjjeliszekrény-lámpát.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!