Világítás tervezés, Tanácsadás

Új világításra, lámpákra van szükséged, de nem tudod, hogy hol kezd? Megvannak a saját elképzeléseid, de nem vagy biztos benne, hogy miképpen valósítsd meg azokat? Vagy szakmai tanácsot, ihletforrást keresel? Akkor jó helyen jársz! Személyre szabott világítástechnikai tanácsadással segítünk, akár műszaki, akár lakberendezési megközelítésről legyen szó.

A LED világítás előnyei

Fény, azonnal

Bekapcsolási idejük pedig elképesztően gyors, mintegy 100 nanomásodperc, ami azt jelenti, hogy a felkapcsolás után azonnal világos van, és nem kell várni arra, hogy a fény felgyulladjon.

Hosszabb élettartam

A LED-ek élettartama akár 50.000 óra. Nem befolyásolja a ki- és a bekapcsolás, tehát akárhányszor fel- és lekapcsolhatjuk, attól a lámpa nem fog előbb tönkremenni. 

Jobb hatásfok

Természetesebb, élesebb fényt adnak, használatuk pedig sokkal biztonságosabb, hiszen nincs törékeny üvegbúra, ezen felül pedig negyedannyi hőt sem termelnek, mint a hagyományos izzók.

Környezetvédelem

A hagyományos fényforrások jellemzően nagy mennyiségű súlyosan káros anyagot, például higanyt tartalmaznak. A LED ezzel szemben újrahasznosítható, valamint hosszú élettartamának köszönhetően rendkívül alacsony energiafelhasználással jár, amivel csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást.

Energia- és
költséghatékonyság

Sokkal alacsonyabb a teljesítményfelvétele, mint bármelyik hagyományos izzónak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanannak a fénymennyiségnek az előállításához egy LED izzó lényegesen kevesebb elektromos áramot fogyaszt el, mint egy hagyományos égő. 

Vezérlés

 Vezérlőegységek segítségével a LED-ek könnyedén szabályozhatóak, változtathatjuk a fényerőt (dimmelés), színhőmérsékletet, színt, sőt egyes esetekben még külön színjáték programok, különböző világítási effektek alkalmazására is lehetőségünk van.

A világítás tervezésénél, először mindenképpen gondolkodjunk el, melyik helyiségben milyen tevékenységet szeretnénk végezni és ehhez mekkora fényerőre van szükség. Gyakran fogjuk-e le- és felkapcsolni az égőt, izzót. Egy előszobába, közlekedőkbe általában elég a kisebb fényerő, mint ahogy a tévénézéshez is. A nagyobb fényerőre a konyhában, olvasószobában, íróasztalnál van szükség. Fürdőszobában, wc-ben mindenképpen olyan világítástechnikát alkalmazzunk, amely bírja a gyakori le- és felkapcsolást. A fényerő mellett a fogyasztásra is érdemes odafigyelni, természetesen azzal járunk a legjobban, ha az előbbi magas, az utóbbi alacsony.

Mit tartalmaz

a tanácsadás?

1.

Projekt indítás

Az előzetes írásbeli, vagy telefonos egyeztetés során felmérjük a világítással kapcsolatos igényeidet, alaprajzot/fotókat kérünk be.

2.

helyszíni felmérés

Felmérjük a helyszín legfontosabb paramétereit (a helyiségek funkcióját, alapterületét, belmagasságát), összevetjük azzal, hogy hogyan fogod a teret használni, mert ezek ismeretében tudunk majd fénymennyiséget kalkulálni.

3.

Javaslat

A helyszíni találkozó után az egyeztetett igények mentén, kiválasztjuk a számodra legmegfelelőbb világítási megoldásokat, kalkulációt, árajánlatot küldünk Neked, mely tartalmazza az általunk javasolt lámpákat és fényforrásokat helyiségekre bontva, árral együtt.

4.

Találkozó, megrendelés

Személyes találkozó telephelyünkön, ahol megbeszéljük a korábban elküldött javaslatokat és megrendeljük a választott lámpákat, termékeket, illetve megbeszéljük a kivitelezés részleteit, ha szükséges.

Világítás vezérlés

Az okos otthonokban számtalan lehetőség van az intelligens világítás kapcsolások területén, nem csak a fel/le kapcsolás vagy mozgás általi világításvezérlés, hanem fényerőszabályzás  vagy a LED szalagok RGB vagy RGBW szabályzása is lehetséges.

Miért jó az intelligens világítás vezérlés?

loxone-touch-nightlight-545941

LED világítás

Energiamegtakarítás szempontjából a legkézenfekvőbb világítás vezérlési és korszerűsítési megoldás, ha otthonunk hagyományos világítótesteit energiatakarékos LED izzókra cseréljük.

Időzített világítás kapcsolás

Időzített kapcsolások segítségével meg tudjuk adni a világítótesteknek, hogy mennyi idő elteltével kapcsoljanak ki. Ez a funkció rendkívül hasznos lehet lépcsőházakban, folyosókon de akár egy szobában is!

Mozgásérzékelés

A mozgás hatására felkapcsoló világító testek energiatakarékossági okokból és biztonságtechnikai megfontolásból is hasznosak lehetnek. Lehetőségünk van beállítani, hogy csak meghatározott aktivitás esetén működjön a világítás, majd időzítő segítségével adott idő elteltével lekapcsolják azokat.

Fényerőszabályzás

A fényérzékelők figyelemmel kísérik a helységbe beérkező fény mennyiségét és ez által szabályozzák a világítás intenzitását. Így energiát takarítunk meg és még komfortosabbá tehetjük helységeinket.

Lumen/Watt táblázat

 

A táblázatból jól kalkulálható, ha a megszokott fényerőt szeretnénk elérni LED fényforrással, akkor mekkora teljesítményű LED fényforrást válasszunk. A számok csak átlagos értékek, gyártónként eltérnek.

A vásárlás előtt szintén el kell dönteni, hogy milyen színhőmérsékletet akarunk. Ezt Kelvinben adják meg, és 2700 táján általában a narancssárga színvilág köszön vissza. Minél fentebb megyünk a skálán, annál közelebb kerülünk a természetes fehérhez, majd a hideg fehérhez. Ez utóbbit 5000 Kelvin fölött találjuk meg.

Milyen fehéret használjunk
a különböző helyiségekbe?

Nincs szabály arra vonatkozóan, hogy hova milyen színű fehér fényforrást érdemes elhelyezni.Főleg az emberi szem tűrőképességétől függ ez a dolog. A legáltalánosabb és leggyakoribb választások a következők:

– meleg fehér ( 3000K ): nappali, hálószoba, konyha és minden olyan helyiségben, ahol sok időt töltünk el. Az emberi szem ehhez a színhőmérséklethez van hozzászokva, mert a napsütés is ilyen fényt ad.
– hideg fehér ( 6000K ): raktárak, bolthelységek és nagyobb egységek. Nagyon sok embernek a szemét kifejezetten zavarja a hideg fehér szín, éppen ezért azt ajánljuk, hogy vásárlás előtt minden esetben próbálják ki a két fehér közötti különbséget. 

+36 70 638 39 99

info@ecovill.hu

1045 Budapest
Ősz utca 126