Okos Otthon

Mitől okos az okos otthon?

Jelenleg akkor tekintünk egy automatizált ingatlant “okosnak”, ha nem csak a hagyományos vezérlési funkciókra képes, hanem “cselekvésre” is. Tehát az okos otthon egy automatizált házat jelent, ami az igényeid szerint alakítható. Természetesen nem csak egy lakóház lehet “okos”. Az intelligens vezérlő technológiák irodákban, ipari-, mezőgazdasági ingatlanokban is alkalmazhatóak.

Milyen területek vezérelhetők az okos otthonokban?

IC_heating

Fűtés, klíma

IC_leaf

Szellőzés, klíma

IC_shading-1

Árnyékolástechnika

IC-lamp

Világítás

IC_wind

Medence vezérlés

IC_doooor

Motoros ajtók, ablakok

IC_music

Szórakoztató elektronika

IC_leaving

Biztonságtechnika

Az okos otthon lényege, hogy a házban van egy központi rendszer, ami mindent vezérel.

Az épületautomatika „központi eleme” a miniszerver, ami elvégzi az összes ház körüli feladatot, az egyszerű árnyékolástól az intelligens helyiségenkénti szabályozásig. A Miniszerver helye az épület villamos elosztójában van, ahol minden irányító- (hagyományos nyomógombok, és kapcsolók, termosztátok és hőmérők, mozgásérzékelők stb.), és irányított eszköz (árnyékolás, világítás, hűtés, fűtés, zene, stb.) csatlakozik.

Az otthonautomatizálás előnyei

Mire is jó az okos otthon? Miért jobb, mint a hagyományos biztonságtechnikai és kényelmi berendezések? Az automatizált otthonok számos előnnyel járnak, azonban leggyakrabban három fő érvet emlegetnek a használatuk mellett: az okos ház funkciók kényelmesebbé, gazdaságosabbá és biztonságosabbá tehetik otthonunkat. Van akinek a gazdaságosság, az energiatakarékosság a legfontosabb. Másoknak a kényelem minden pénzt meg ér.

Egy átlagos hétköznap reggel

Megszólal az ébresztő, majd a hálószobai redőny fokozatosan felhúzódik. Felkapcsol a reggeli világítási kép, és a hőmérséklet is eléri az optimális, előre beállított hőfokot. Kávézás közben megszólal a kedvenc rádióállomás és indulhat a nap! Ha mindenki indulásra kész, egyetlen érintéssel az összes világítás lekapcsol és bekapcsol a riasztó, valamint a feleslegesen áramot fogyasztó eszközök áramtalanítása is megtörténik a házban, a fűtés takarékra kapcsol.